Uyku
Canlıların, günün bir bölümünü uykuda geçirdiği bilinmektedir. Gece-gündüz ayırımına göre güneşin batmasıyla başlayıp doğması ile tamamlanan saatler uykuda geçmektedir. Bir günlük programa dayalı bu düzenleme, sirkadien ritm adıyla bilinmekte, beyinde, suprakiazmatik çekirdekte üretilen melatonin hormonu aracılığıyla yürütülmektedir. Uyku nedir?
Uyku, kendi içinde beş dönemden oluşmaktadır. Bu dönemlerin sınırları, uyku çalışmalarıyla çizilebilmektedir. Her dönem, kendi içinde ve kendine özgü bir yapılanma sergilemekte, insanda, biyolojik ve psikolojik anlamda işleyişi de büyük ölçüde tanımlanmış durumdadır.
Uykunun başlangıç dönemlerinde daha fazla derin uyku bulunmakta, bu sırada da daha çok fiziksel düzenlemeler yapılmaktadır. Bu nedenle, derin uyku dönemi, anabolik dönem olarak da isimlendirilmektedir. Anabolik dönemde büyüme hormonu salgılanmakta, özellikle çocukların gelişiminde önemli rol oynamaktadır.
Sabaha doğru olan saatlerde ise, rüya dönemlerinin daha fazla yer aldığı dikkati çekmektedir. Bu dönemde yapılan işlemlerin beynin gelişimine katkısı olduğu bilinmektedir.
İlgili Kelimeler Listesi: uyku
Not: Aşağıdaki linklerden ilgili diğer
konuları
okuyabilir,
mavi
linkler
hızlı
site içi
arama
yapabilirsiniz
|