ANA SAYFA | FAVORİLERİME EKLE | İLETİŞİM YENİ DOKTOR KAYIT  |  HASTANE KAYIT  MEDİKAL FİRMA KAYIT
 
Şifremi Unuttum    Yeni Üye Kayıt
 
Doktorlar | İsme Hasta Soruları | Cevaplı Havuz Soruları | Hastalıklar A-Z | Hazır Soru Cevaplar | Laboratuar Testleri | Tedaviler | Teşhis Koy | Reklam Ver
Sağlık Videoları  | İlaç Rehberi | Tıp Sözlüğü | Hastaneler | Medikal Firmalar
 
 
 
 
MEDİKAL FORMÜLLER
Hamile kalma zamanı, doğum zamanı Hesaplama
Koroner Kalp Hastalığı Risk Hesaplaması
Child-Pugh Skorlaması
Vücut kitle indeksi, Vücut yüzey alanı
 
DUYURULAR
 Sayın üyeler aldığınız cevaba ek soru sormak istediğinizde ne yapmalısınız...
 
 
 
 
 
 

A B C D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V X W Y Z

Tüm Bölümler » Endokrinoloji »

Diabetes Mellitus

Ve   Veya  Aynen   
 

    Editör : Yard.Doç.Dr. Mehmet Colbay

Güncellenme :  5.6.2012
 

    Giriş    | Tümüne Gözat
 

Giriş

Şeker hastalığı hakkında bilmeniz gerekenler


Şeker hastalığı nedir? 
Şeker hastalığının bulguları nelerdir? 
Şeker hastalığının tipleri nelerdir? 
Kimlerde şeker hastalığına yatkınlık vardır? 
H astalığının aile içi yatkınlığı varmıdır? 
Şeker hastalığı nedeni ile diğer organlar zarar görür mü? 
Hangi organlar ne şekilde zarar görür? 
Şeker hastalarında kan şekeri düşebilir mi? 
Şeker hastalığına yakalanmamak için bazı tedbirler alınabilirmi? 
Şeker hastalarında diyetin Önemi nedir?

Egzersizin Şeker hastalığında yeri nedir?
Şeker hastalarının ev içinde yaşayışlarında dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir? 
Şeker hastalığının uzun vade komplikasyonları nelerdir?
Şeker nöropatisi ne demektir? 
Şeker nefropatisi ne demektir? 
Şekere bağlı göz hastalıklarınde neler olur?

 

 

 

 

 

Şeker hastalığı nedir? [Başa Dön]

Şeker hastalığı (Diyabetes Mellitus), midenin onikiparmak barsağına komşu bir organ olan pankreasın yetersiz insülin salgılaması veya hiç insülin salgılamamasına bağlı kan şekerinin önlenemeyen yükselişi ve yüksek kan şekerine bağlı diğer organların zarar görmesiyle seyreden bir tablodur.

Şeker hastalığının bulguları nelerdir? [Başa Dön]
Kan şekerinin yükselmesiyle beraber kişide ağız kuruması, çok su içme, çok idrara çıkma ve çok yemek yeme görülür. Zamanla ellerde ayaklarda keçeleşme, uyuşma, karıncalanma ve yanma başlar.

Şeker hastalığının tipleri nelerdir? [Başa Dön]
iki tip şeker hastalığı vardır: birincisi pankreasın hiç insülin yapmamasına bağlı gelişen Tip 1 Diyebetes Mellitus, diğeri de pankreasın yeterli insülin salgılamasına bağlı gelişen Tip 2 Diyebetes Mellitustur.

Kimlerde Şeker hastalığına yatkınlık vardır? [Başa Dön]
Ailesinde şeker hastalığı olması (anne-baba veya kardeşinde şeker hastalığı olması), şişmanlık, Gün içinde bedensel bir aktivite alışkanlığının olmaması, Daha önceden açlık veya tokluk kan şekerlerinin bozulmaya başlamış olması, Daha önceden gebeliği sırasında şeker hastalığı çıkmış olması veya 4 kg’dan ağır çocuk doğurma, Hipertansiyon, Kanda koruyucu kolesterolünün az, yağ oranının fazla olması, Daha önceden Polikistik over sendromu veya akanthozis nigrikans denilen hastalıklarının olması, Damar hastalıklarının olması kişilerin şeker hastalığına yatkın olmalarına sebep olur.

Şeker hastalığının aile içi yatkınlığı varmıdır? [Başa Dön]

Kişilerin ailesinde şeker hastalığı olması (anne-baba veya kardeşinde şeker hastalığı olması) onlarında ileride şeker hastalığına yakalanma ihtimalini artırır. 

Şeker hastalığı nedeni ile diğer organlar zarar görür mü? [Başa Dön]

Şeker hastalığı olanların kan şekerlerini iyi ayarlayamamasına bağlı diğer organlar da etkilenmeye başlar. Küçük damarların bozulmasına bağlı en başta göz ve böbrek etkilenip bozulmaya başlar. Ellerde ayaklarda keçeleşme, uyuşma, karıncalanma ve yanma başlar ve yaralar oluşabilir. Büyük damarlarda etkilenip bozulursa kalp hastalıkları, beyin hastalıkları ortaya çıkabilir. 

Hangi organlar ne şekilde zarar görür? [Başa Dön]

Gözlerdeki küçük damarlada şeker birikmesine bağlı sağlamlığı azalır ve ufak kanamalar oluşabilir. Sonunda bunlara bağlı körlük olabilir. Böbreklerdeki küçük damarlada şeker birikmesine bağlı böbrek proteinleri tutamayıp atmaya başlar. Sonunda böbreğin kanı temizleme işlevi bozulabilir. El ve ayaktaki küçük damarlarda şeker birikmesine bağlı keçeleşme, uyuşma, karıncalanma ve yanma başlar. Hissizlik olur ve buna bağlı oluşan küçük yaralar büyüyebilir. Yine kalp damarlarında veya beyin damarlarında şeker birikimine bağlı olarak bozulmalar başlayabilir ve kalp krizi veya inme görülebilir.

Şeker hastalarında kan şekeri düşebilir mi? [Başa Dön]

Evet. Bilhassa yaşlı hastaların insülini yaptıktan sonra yemek yemeyi geciktirmesine bağlı kan şekeri çok düşebilir. Tablet kullanan hastalarda da dozun fazla gelmesine bağlı kanşekeri çok düşebilir.

Şeker hastalığına yakalanmamak için bazı tedbirler alınabilirmi?[Başa Dön]

Gün içinde bedensel bir aktivite alışkanlığının olmaması, Hipertansiyon, Kanda koruyucu kolesterolünün az, yağ oranının fazla olması ve şişmanlık gibi faktörler düzeltilebilir. Yani kişiler gün içinde belli bir süre egzersiz yaparak, kilosunu normale getirerek, kolesterol düzeyini azaltıp iyi kolesterolü artırarak ve tansiyonunu normale getirerek şeker hastalığına yatkınlığını giderebilirler.

Şeker hastalarında diyetin Önemi nedir? [Başa Dön]

Şeker hastalarında diyet çok önemlidir. Kırmızı eti azaltıp beyaz eti artırarak, katı yağları azaltarak kolesterol seviyesini düşürebiliriz. Egzersiz yapılması ve sebze meyve yenmesi de kolesterol seviyesinin düzeltilmesinde yardımcı olur. Tansiyonu sınırda veya yüksek olanların öncelikle tuzsuz yemeye alışmaları gerekmektedir. Ayrıca fazla kilolu olanların da diyetini düzenlemesi ve kilo vermesi gerekmektedir.

Egzersizin Şeker hastalığında yeri nedir? [Başa Dön]

Egzersiz yapılması şeker hastalığı dahil bir çok hastalıkta tavsiye edilir. Zaten güncel hayatımızda da sağlıklı kalabilmek için egzersiz şarttır. Şeker hastaları egzersiz yaparak normal kilolarını korurlar, kolesterol seviyelerini düzenlerler, insülinin daha iyi çalışmasını sağlarlar ve günlük hayatın streslerine karşı daha iyi dururlar.

Şeker hastalarının ev içinde yaşayışlarında dikkat etmesi gereken Şeyler nelerdir? [Başa Dön]

Şeker hastalığı olanların her gün akşam yatmadan önce ellerini ve ayaklarını ılık su ile yıkayıp kurulaması uygundur. El ve ayak tırnaklarını dipten kesmeleri sakıncalıdır. Kendileri iyi görmüyorsa bir yakını kesmelidir. El ve ayaklarda yanma veya üşüme var diye buza sokma veya sıcak bir yere koymak veya yaklaştırmak sakıncalıdır. Duyu kaybından dolayı el ve ayakları zarar görebilir. Ev içinde terliksiz gezmemelidirler. Tüm bunlarda amaş yara oluşmasını engellemektir. Zira oluşan yaralar şeker hastalarında geç iyileşir ve kolay enfeksiyon kaparlar.

Şeker hastalığının uzun vade komplikasyonları nelerdir? [Başa Dön]

Şeker hastalığı olanlarda uzun vadede böbrek hasarı, göz hasarı, el-ayakta his kusurları, kalp krizi ve inme gelişebilir. 

Şeker nöropatisi ne demektir? [Başa Dön]

Şeker nöropatisi; şekerin sinirleri besleyen küçük damarlarda birikmesi sonucu onların işlevlerini engellemesine bağlı gelişir. En sık el ve ayakta his kusurları gelişebilir. 

Şeker nefropatisi ne demektir? [Başa Dön]

Şeker nefropatisi; şekerin böbrekteki küçük damar yumağında birikmesi sonucu onların işlevlerini engellemesine bağlı gelişir. Vucudun proteinlerini tutamaz hale gelir ve proteinler idrarla atılmaya başlar. Zamanla böbreğin kanı temizleme görevi de aksayabilir.

Şekere bağlı göz hastalıklarında neler olur? [Başa Dön]

Göz dibinde özellikle yeni damarlanmalar olur. Bu damarlar zayıf olduğundan kolay kanar ve görme kaybı ile sonlanabilir. Günümüzde lazer tedavisi ile bu damarlar erken dönemde yakılabilmekte ve kanama engellenmektedir.








İlgili Kelimeler Listesi: diabet, diyabet, şeker hastalığı, diabet tedavisi, diyabeti tedavi etmek, şeker hastalığını, sindirim Sistemi, metabolizma, diyabet İlaçlar, oral antidiyabetik İlaçlar, tiyazolidinediyonlar, pioglitazon, PİOFOX
Not: Aşağıdaki linklerden ilgili diğer konuları okuyabilir, mavi linkler hızlı site içi arama yapabilirsiniz
    Giriş    | Tümüne Gözat

Bu Hastalık 21652 kez okunmuştur.
+1 e tıklayarak Gmail de dostlarınıza bu yazıyı tek tıkla gönderebilirsiniz
 
BU KONUDAKİ ANA MAKALELERİ OKU: 

Diyabet , Şeker hastalığı nedir?
Diabetes Mellitus
GESTASYONEL DİABETES MELLİTUS (Gebeliğe Bağlı Şeker Hastalığı)
Diyabetik ayak
 
DİĞER İLGİLİ YAZILARI OKU
 diabet    diyabet    şeker hastalığı    diabet tedavisi    diyabeti tedavi etmek    şeker hastalığını    sindirim Sistemi    metabolizma    diyabet İlaçlar    oral antidiyabetik İlaçlar    tiyazolidinediyonlar    pioglitazon    PİOFOX  
 
 

Bu Sayfayı Arkadaşına Gönder Oda Okusun..    
Adın Soyadın :
   
Arkadaşının Adı Soyadı :
Mail Adresi :
 

 
 
 
 
 
Anasayfa  |   Hastalıklar  |   Üye Doktorlar  |   Hasta Soruları  |   İlaç Rehberi  |   Tıp Sözlüğü  |   Konsültasyonlar  |   Sağlık Haberleri  |   Medikal Hesaplar  |   Güncel Tedaviler  |   Kategorize Hazır Soru-Cevaplar  |   Tanısal Algoritma  |   Reklam  |   İletişim | 

Sponsor Linkler:   
Copyright © Telif hakkı © 2007-2017 Saglikdanis.com
Yasal uyarı: Bu sitede yayınlanan resim, yazı ve diğer uygulamaların her hakkı Akcan Sağlık Hizmetleri. Ltd. Şti. 'ye aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Bu site kişileri sağlık alanında bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen kullanıcıya aittir. Siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız. İçeriği izinsiz kullanmak yasaktır