GirişSigarayı nasıl bırakabilirim? Sigara bırakma teknikleri, sigara bıraktırma ilaçları
Öncelikle sigaranın içindeki nikotin maddesinin bağımlılık yapıcı etkisi olduğunu belirtmek isterim. Nikotinin güçlü bağımlılık yapıcı etkisi nedeniyle bağımlılık gelişen kişiler sigara içmediği zaman yoksunluk semptomları dediğimiz sinirlilik, aşırı sigara içme isteği, konsantrasyon zorluğu, başağrısı, uyku problemleri, dengesizlik, iştah artışı, kabızlık gibi sıkıntılar yaşayabilirler. Bir çok insan aslında sigarayı bırakmak ister ama bu şikayetler nedeniyle bırakmakta zorlanırlar. Tıbben biz doktorlar artık sigara içmeyi hastalık kabul ediyoruz. Nikotin fiziksel, davranışsal ve psikolojik bağımlılık yapar. Bu yüzden bırakmak isteyen kişilere zorlandıkları konularda destek veriyoruz.
1-Sigarayı bırakmak isteyen herkese bağımlılık düzeyi ne olursa olsun bazı davranışsal tedavi önerilerimiz vardır.
Bunlar: -Öncelikle sigarayı bırakmaya karar vermelisiniz. Kendinize sürekli olumlu şeyler telkin edin. Bir sağlık sorunumuz varsa (yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, akciğer hastalıkları vs.) sigarayı bırakarak bu hastalıklarınızın kötüleşmesini önleyeceğinizi düşünün. Hiçbir sağlık sorunu olmayan genç bir kişi iseniz sigarayı bırakmanın hayatınızda yapabileceğimiz en önemli işlerden birisi olduğunu düşünün, pek çok kanser dahil çok sayıda hastalık riskinizin azalacağını, çevrenize, çocuklarınıza iyi örnek olacağınızı, ekonomik yönünü düşünün. Sigara içen bazı hastalarımız "ne olacak canım biraz erken ölürsem de önemli değil" diye ifadeler kullanıyorlar. Onlara cevabım: "Sigaraya bağlı hastalıklar bazen gerçekten çok genç yaşta ölüme yol açabiliyor, ama siz bir tek kendinize karşı sorumlu değilsiniz, aileniz, çocuklarınız, sevdikleriniz var, onlara karşı da sorumlusunuz. Hem her zaman sigara hemen öldüren hastalık yapmıyor, öldürmez süründürür dediğimiz akciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, nörolojik hastalıklar da yapıyor. Az bir keyif için bu kadar riskleri kabullenmek doğru değil."
-Kendinize bir bırakma tarihi belirleyin. Ertelemeyin!. Sigarayı bırakma düşüncesi oluştuktan sonra 1-2 hafta içindeki bir günü bırakma tarihi olarak belirleyin. Fiziksel bağımlılığınız varsa daha rahat bırakabilmeniz için ilaç takviyesi de gerekebilir. İlaç verildiyse doktorunuzla birlikte bırakma günü belirleyebilirsiniz.
-Sigarayı bırakacağınız tarihte sigara paketini tamamen ortadan kaldırmalısınız. Evde, işyerinizde, arabanızda vs. kesinlikle sigara paketi bulunmamalı. Hatta size sigarayı hatırlatacak kül tablası, çakmak vs gibi eşyaları da ortadan kaldırmalısınız.
- Sigarayı bırakmaya karar verdiğinizde yakın çevrenize size destek olmalarını söyleyin. Yanınızda sigara içmemelerini rica edin.
-Sigara içme isteği geldiği zaman yerine davranışsal olarak bir şeyler koymalısınız. İçme isteğini artıran durumlarda neler yapabiliriz?: *Yemekten sonra sofrada oyalanmadan kalkın, bir bardak su içip dişlerinizi fırçalayın, su içme isteğiniz olmasa bile bunu yapın. *Çay, kahve ile birlikte sigarayı sık içiyorsanız bir süre bitki çayı, meyve suyu içebilirsiniz. Bir süre sonra çay ve kahvenin sigarasız da güzel olduğunu anlayacaksınız. *Stresli durumlarda içme isteğiniz geldiğinde bulunduğunuz ortama göre 10 kez derin nefes alma egzersizi yapın, bir meyve yiyin, bir bardak su için, evdeyseniz bir duş alabilirsiniz, dışarı çıkıp dolaşabilirsiniz. Sigarayı bıraktığınız ilk günlerde boş kalmamaya çalışın. Kendinize yapmaktan hoşlandığınız meşguliyetler bulun (yeni bir kitap, bulmaca, el işi, hobileriniz varsa bunlara yönelik aktiviteler vs).
- Sigarayı bırakınca iştah artışı olur. Bu nedenle iştah artışını bol bol tatlı, çerez vs yiyerek gidermeye çalışmayın. Bol bol su için. İştah artışını meyve, sebze gibi az kalorili yiyeceklerle gidermeye çalışın. Mümkünse günlük yarım saatlik yürüyüş ya da bir spor aktivitesi yapabilirsiniz. Fiziksel bağımlılığınız için vereceğimiz ilaç tedavileri ile birlikte bu önerilere de dikkat ederseniz genellikle ciddi bir kilo alma olmamaktadır.
-Sigarayı bırakınca kabızlık olabilir. Bunun içinde bol su içmeniz, lif içeriği yüksek besinlerle beslenmeniz bu sorunu azaltır. Yine de kabızlık sorunu yaşarsanız buna yönelik ilaç tedavisi ilave edebiliyoruz.
- Sigara içme isteğinin şiddeti ve sıklığı giderek azalacaktır. Bu nedenle bu istek geldiğinde yukarıda anlatıldığı şekilde yerine bir şeyler koymaya çalışmanız yararlı olacaktır.
2-Eğer kişinin fiziksel bağımlılığı varsa ilaçla destek oluyoruz.
Nikotin bağımlılık düzeyinize, moral durumunuzu ölçen testlerin sonucuna, mevcut hastalıklarınıza göre bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış tedavi yöntemlerinden biri size önerilir. Şu anda bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış yöntemler olarak önerdiğimiz tedaviler nikotin replasman tedavisi, bupropion (zyban tb) ve vareniklin (champix tb)’dir. Bu ilaçlardan hangisini kullanacağımızı doldurduğunuz testlerin ve görüşmenin sonunda belirliyoruz. Bağımlılığı çok yüksek bazı hastalarımızda kombine tedaviler de kullanabiliyoruz.
Bu ilaç tedavileri ile sizin fiziksel bağımlılık şikayetlerinizi (sinirlilik, aşırı sigara içme isteği, konsantrasyon zorluğu, başağrısı, uyku problemleri, dengesizlik gibi) önlemeye çalışıyoruz. Zorlanmadan daha rahat bir şekilde sigarayı bırakmanıza yardımcı olmuş oluyoruz. Bu tedaviler genellikle 2 -3 ay sürüyor. Daha sonrası için siz kararlı olmalısınız ve sigarayı artık yaşantınızdan tamamen çıkardığınızı zihninize yerleştirmelisiniz. Çünkü erken dönemde sigara bırakma başarısı daha yüksek iken ilerleyen zamanlarda kişiler tekrar sigaraya başlayabilmektedir. Hastalarımızın ifadesine göre aylar, yıllar da geçse arada canınız sigara içmek isteyebilir ve eskisi gibi içmem bir-iki tane içeyim derseniz yeniden sigaraya başlarsınız. Bu nedenle devamlılığı sağlamada en önemli püf noktası bıraktıktan sonra bir daha asla bir nefes dahi olsa sigara içmemek, yaşantınızdan tamamıyla çıkarmaktır.
Özetle sigarayı bırakmaya karar verin, ertelemeyin, zorlanıyorsanız bu konuda yardım alın. Ve siz sevgili gençler güçlü bağımlılık yapıcı etkisi olan bu zararlı alışkanlığa hiç başlamayın. Özentiyle, arkadaş ortamında vs. tek tük içerek başlayıp daha sonra nikotin bağımlılığı gelişen kişiler olup düzenli sigara içicisi olabilirsiniz. Tütünün tüm türleri (light sigaralar, nargile, puro, pipo, vs.) zararlıdır, kendinizi kandırmayın.
İlgili Kelimeler Listesi: sigara bırakma, sigara bıraktırma yöntemleri, sigara bırakma ilaçları, tütün, akciğer kanseri, gırtlak kanseri, sigaranın zararları
Not: Aşağıdaki linklerden ilgili diğer
konuları
okuyabilir,
mavi
linkler
hızlı
site içi
arama
yapabilirsiniz
|