ANA SAYFA | FAVORİLERİME EKLE | İLETİŞİM YENİ DOKTOR KAYIT  |  HASTANE KAYIT  MEDİKAL FİRMA KAYIT
 
Şifremi Unuttum    Yeni Üye Kayıt
 
Doktorlar | İsme Hasta Soruları | Cevaplı Havuz Soruları | Hastalıklar A-Z | Hazır Soru Cevaplar | Laboratuar Testleri | Tedaviler | Teşhis Koy | Reklam Ver
Sağlık Videoları  | İlaç Rehberi | Tıp Sözlüğü | Hastaneler | Medikal Firmalar
 
 
 
 
MEDİKAL FORMÜLLER
Hamile kalma zamanı, doğum zamanı Hesaplama
Koroner Kalp Hastalığı Risk Hesaplaması
Child-Pugh Skorlaması
Vücut kitle indeksi, Vücut yüzey alanı
 
DUYURULAR
 Sayın üyeler aldığınız cevaba ek soru sormak istediğinizde ne yapmalısınız...
 
 
 
 
 
 

A B C D E F G H I İ J K L M N O Ö P Q R S Ş T U Ü V X W Y Z

Tüm Bölümler » Gastroenteroloji 

Endoskopi nedir , Gastroskopi nasıl yapılır? Endoskopi videoları izle

  

Ve   Veya  Aynen   
 

    Editör : Prof.Dr. Yusuf AKCAN

Güncellenme :  23.12.2012

Bu Doktor Soru Kabul Etmektedir.

Özel Muayenehanesi:



Gastroskopi Nedir ?

Gastroskopi yemek borusu, mide ve on iki parmak ağırsağının direkt görerek incelenmesine olanak sağlayan bir görüntüleme öntemidir. Bu işlem ucunda ışık ve mikro kamera bulunan ince, yumuşak ve bükülebilen tüp şeklinde bir alet yardımıyla yapılmaktadır.


Gastroskopi ne zaman   gereklidir ?

  • Yutma güçlüğü, göğüs arkasında yanma ve ağrı, ağza acı su gelmesi gibi yemek borusunu ilgilendiren hastalıkların teşhisinde, Karnın üst kısmında ağrı, yanma, ekşime, bulantı, kusma, tedaviye dirençli kansızlık, nedeni bilinmeyen kilo kaybı gibi mide ve on iki parmak bağırsağını düşündüren hastalıkların teşhisinde,
  • Ağızdan taze kan gelmesi ve kahve telvesi tarzında kusma veya siyah dışkılama ile kendini belli eden üst sindirim sistemi kanamalarının nedeninin tespit edilmesinde, ve
  • Yemek borusu ve mide kanserlerinin teşhis edilmesinde,
  • Gastroskopi iltihaplı bölgelerin, küçük ülserlerin ve tümörlerin tespit edilmesinde ilaçlı mide filmine göre daha güvenilir bir yöntemdir. Ayrıca gastroskop içerisinden geçirilen ince bir alet yardımıyla ağrısız biyopsi alma şansı da mevcuttur.
  • Yine gastroskop içinden geçirilen özel aletler yardımıyla darlıkların genişletilmesi, polip adı verilen tümörlerin cerrahiye gerek kalmadan çıkarılması, yutulan yabancı cisimlerin çıkarılması ve kanamaların tedavisi de mümkündür.
Aşağıda Normal üst endoskopi veya asıl ismi ile gastroskopi videosu izleyeceksiniz.





endoskopi nasıl yapılırGastroskopiöncesi herhangi bir şey yiyip içebilir miyim ?

 

İyi bir inceleme için midenizin tamamen boş olması gerekmektedir. Bu amaçla işlemden önceki 8 saat boyunca herhangi bir şey yememeniz ve içmemeniz gerekmektedir.

 

Sürekli kullanmakta olduğum   ilaçlar var, ne yapmalıyım ?

 

Sürekli kullanmanız gereken çoğu ilacı   (tansiyon, kalp, tiroid ilaçları gibi) işlemden 3 saat önce az miktarda su ile   beraber alabilirsiniz. Ancak;

  • Aspirin kullanıyorsanız işlemden en az 7 gün önce, romatizma ilaçları, demir veya vitamin ilaçları kullanıyorsanız 5 gün önce kesmelisiniz.
  • Şeker hastalığı nedeniyle ilaç kullanıyorsanız veya kan sulandırıcı (Coumadin gibi) ilaç kullanıyorsanız, doktorunuzu bu konuda uyarmalısınız. bu ilaçların kesilmesi gerekecektir.
  • Romatizmal kalp kapak hastalığı, geçirilmiş kalp zarı iltihabı (endokardit) veya kalp kapak değişimi ameliyatı geçirdiyseniz endoskopi öncesi koruyucu antibiyotik kullanmanız gerekeceğinden, bu konuda endoskopi hemşiresini  ve doktorunuz bilgilendiriniz.
Gelirken yanımda neler   getirmeliyim ?
  • İşlem günü mücevher ve değerli eşyalarınızı evinizde bırakınız.
  • Endoskopi istek formunuzu, hastalığınız ile ilgili daha önceden yapılan tetkiklerinizi ve eğer yapıldıysa önceki endoskopi raporlarınızı mutlaka yanınızda getirmelisiniz.
Gastroskopi esnasında   rahatsızlık hissedecek miyim ?

Endoskopi ünitemizde tüm hastalarımıza damar yolundan verilen ilaçlarla “Bilinçli Sedasyon” adı verilen özel bir anestezi uygulamaktayız. Bu yöntemde genel anestezide olduğu gibi tam bir bilinç kaybınız olmayacak, ancak oldukça rahatlamış ve uykulu bir hale gelerek  işlemden rahatsız olmamanız sağlanacaktır. Ayrıca gastroskopi bittikten sonra kendinize geldiğinizde kullanılan ilaçların özel bir etkisi sayesinde işlemi genellikle hiç hatırlamayacaksınız. En önemlisi ise işlem esnasında kesinlikle ağrı, nefes darlığı veya bulantı-kusma yakınmanız olmayacaktır.

 


Eve arabamla geri dönebilir   miyim ?
Hayır. Gastroskopi sırasında verilen ilaçlar uyku hali, baş dönmesi ve dikkat dağınıklığı yaratabileceğinden, işlemden sonra en az 8 saat boyunca araba kullanmamalı ve dikkat gerektiren işlerden uzak durmalısınız. Bu nedenle eve dönerken size yardımcı olabilecek bir   yakınınızı mutlaka yanınızda getirmelisiniz.

 


Gastroskopi işlemi nasıl   yapılacak ?

  • Tüm işlemleriniz konusunda deneyimli bir Gastroenteroloji uzmanı veya gastroenteroloji araştırma görevlileri tarafından yapılacaktır.
  • Doktorunuz, yapılacak olan işlem ve karşılaşılabilecek problemler konusunda sizi bilgilendirecek, ayrıntılı bir tıbbi sorgulamanızı yapacak ve sonrasında işlemin yapılmasına izin verdiğinizi gösteren bir onay formunu imzalamanızı isteyecektir.
  • Endoskopi odasına alındıktan sonra özel bir hasta önlüğü giymeniz, varsa gözlük veya takma dişlerinizi çıkarmanız istenecektir.
  • Endoskopi odasına alındıktan sonra özel bir hasta önlüğü giymeniz, varsa gözlük veya takma dişlerinizi çıkarmanız istenecektir.
  • İşleme başlamadan önce bulantı ve öğürtü olmasını engellemek için ağzınıza sprey tarzında uyuşturucu bir ilaç sıkılacak, sonrasında ise dişlerinizin arasına bir dişlik yerleştirilecektir. Bu dişlik nefes alıp vermenize engel olmaz.
  • İşlem boyunca sol yanınıza yatar pozisyonda olacaksınız.
  • Damar yoluyla sakinleştirici ilaçlar verilip siz iyice rahatladıktan sonra, doktorunuz endoskopu ağız yoluyla midenize doğru ilerletecektir (bakınız şekil 2). Gastroskopi, nefes alıp vermenizi engelleyen bir işlem değildir.
  • İşlem ortalama 15-30 dakika sürecektir.
endoskopi odası

Gastroskopi sonrasında neler   yapılacak ?
    endoskopi odası
    • İşlem bittikten sonra, sakinleştirici ilaçların etkisi ortadan kalkıncaya kadar dinlenme odasında yaklaşık yarım saat kadar hemşire gözetiminde kalacaksınız.
    • Kendinize geldikten sonra gastroskopi bulguları konusunda doktorunuz tarafından detaylı olarak bilgilendirileceksiniz.
    Gastroskopik incelemenin   riskleri var mı ?
     
    Gastroskopik inceleme esnasında verilen sakinleştirici ilaçların yan etkileri, bağırsaklarda kanama ve delinme gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Ancak bu tür bir sorunla karşılaşma olasılığı son derece nadirdir ve gereğinde kan transfüzyonu veya cerrahi ile tedavi edilebilir. Eğer işlemden sonraki 72 saat içinde, karında şiddetli ağrı, ateş, titreme, kanlı dışkılama veya şiddetli kusma yakınmanız olursa mutlaka durumu bize bildiriniz.

    Kullanılan aletler dezenfekte ediliyor mu ?
    Gastroskopi yapılan her hastadan sonra kullanılan tüm aletler  önce mekanik temizlik işleminden geçirildikten sonra 15 dakika süreyle %2 Glutaraldehid solüsyonunda bekletilerek dezenfekte edilmektedir.

    Endoskopi fiyatı:
    yapılan merkeze ve sedayon uygulanıp uygulanmamasına ve ek işlem ( biyopsi alınması, sikleroterapi, band ligasyonui polipektomi) varlığına göre değişir. Devlet hastanelerinde SGK nın ödediği fiyat 65 TL den başlamaktadır.

    Özel hastanelerde 150 tl den başlar.  Üst sınır yapılan ek işlemlere göre  1000 Tl yi bulabilir.

    Diğer endoskopik işlermleri okumak için tıklayınz...
    Fleksible Rektosigmoidoskopi
    Endoskopi , Gastroskopi
    Kolonoskopi
    ERCP






    İlgili Kelimeler Listesi:endoskopi nedir, endoskopi görüntüleri, endoskopi izle, endoskopi neden yapılır, endoskopi fiyatları, gastrit,mide mikrobu,ülser,mide ülseri, oniki parmak ülseri, Helikobakter pilori, Reflü, endoskopi videoları

    Not:Aşağıdaki mavi linklerden ilgili kelimeler için tek tıkla site içi arama yapabilirsiniz..






    Bu yazıyı yazan Doktora ulaşım bilgileri:
    yusuf akcan muayenehanesi
    Prof. Dr. Yusuf AKCAN
    Gastroenteroloji Uzm.
    Ozel Istanbul Onkoloji Hastanesi
    Tel. : 0 530 286 29 80 Tel. : 0 532 652 52 06  

    Cevizli Mah. Toros Cad. No : 86 PK:34846 Maltepe / Istanbul
    ( Gulsuyu Metro duragi karsisi)




    İlgili Kelimeler Listesi: endoskopi nedir, endoskopi görüntüleri, endoskopi izle, endoskopi neden yapılır, endoskopi fiyatları, gastrit,mide mikrobu,ülser,mide ülseri, oniki parmak ülseri, Helikobakter pilori, Reflü, endoskopi videoları
    Not: Aşağıdaki linklerden ilgili diğer konuları okuyabilir, mavi linkler hızlı site içi arama yapabilirsiniz
     

    Bu Hastalık 110637 kez okunmuştur.
    +1 e tıklayarak Gmail de dostlarınıza bu yazıyı tek tıkla gönderebilirsiniz
     
    BU KONUDAKİ ANA MAKALELERİ OKU: 
     
    Mide ülseri
    Ülser
    Helikobakter pilori
    Helicobakter pilori / helicobacter pylori
    Helikobakter pilori tedavisinde yeni güncel ilaçlar, güncel bilgiler
    Helikobakter pilori ve mide kanseri ilişkisi Helikobakter pilori tedavisi
    Helikobakter piloride 5 gün tedavisi
    Helikobakter tedavisi ve güncellemeler
    Gastro-özofajiyal Reflü Soru-Cevaplarla
    Reflü Hastalığı
    Gastroözefageal reflü ve tedavisi
    Reflü Cerrahisinde Bilmeniz Gerekenler.
    Reflüde Beslenme, Reflü ve Diyet
    Endoskopi , Gastroskopi nedir? nasıl yapılır?

    Özofagus varislerine band  ligasyonu Video | Özofagus varislerine band ligasyonu nasıl yapılır




    Özofagus varis videosu Video | Özofagus varis videosu




    billroth 2 mide ülseri videosu Video | Billroth II de ülser




    mide ve oniki parmak ülseri videosu Video | Mide ülseri ve on iki parmak bağırsağı - bulber ülser




    reflü özofajit videosu izle Video | Reflü hastasında Grade B veya II Özofajit endoskopik görünümü nasıldır?




     
    DİĞER İLGİLİ YAZILARI OKU
     endoskopi nedir    endoskopi görüntüleri    endoskopi izle    endoskopi neden yapılır    endoskopi fiyatları    gastrit    mide mikrobu    ülser    mide ülseri    oniki parmak ülseri    Helikobakter pilori    Reflü    endoskopi videoları  
     
     

    Bu Sayfayı Arkadaşına Gönder Oda Okusun..    
    Adın Soyadın :
       
    Arkadaşının Adı Soyadı :
    Mail Adresi :
     

     
     
     
     
     
     
    Anasayfa  |   Hastalıklar  |   Üye Doktorlar  |   Hasta Soruları  |   İlaç Rehberi  |   Tıp Sözlüğü  |   Konsültasyonlar  |   Sağlık Haberleri  |   Medikal Hesaplar  |   Güncel Tedaviler  |   Kategorize Hazır Soru-Cevaplar  |   Tanısal Algoritma  |   Reklam  |   İletişim | 

    Sponsor Linkler:   
    Copyright © Telif hakkı © 2007-2017 Saglikdanis.com
    Yasal uyarı: Bu sitede yayınlanan resim, yazı ve diğer uygulamaların her hakkı Akcan Sağlık Hizmetleri. Ltd. Şti. 'ye aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Bu site kişileri sağlık alanında bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler tanı ve tedavi amaçlı kullanıldığında sorumluluk tamamen kullanıcıya aittir. Siteye girmekle bu şartları okumuş, anlamış ve kabul etmiş sayılırsınız. İçeriği izinsiz kullanmak yasaktır