Fistülü Crohn Hastalığı hastalarında mesalamine tedavide etkili bulunmamıştır .
Steroid tedavisi ise internal fistüllerde özellikle intraabdominal apse gelişmesine neden olacağından dolayı ve bu bir cerrahi gerektireceğinden dolayı tedavide önerilmez ayrıca steroidlerin bu komplikasyonu olmasa da fistüllerin iyileşmesinde etkili bulunmamıştır.
Antibiyotikler Değişik çalışmalarda metronidazol kullanılmış başlangıçta etkili bulunsa da uzun vadede tekrarlamalar olmaktadır yapılan bir çalışmada, 21 hastanın beşinde kalıcı olarak fistül kapanmasına yol açabilmiştir. Metronidazol alanlarda bulantı, kusma periferal nöropati alkol içenlerde antabus reaksiyonu gibi yan etkileri görülebilmektedir. Bu nedenle başka antibiyotikler denenmiştir. ciprofloksasin, trimetoprim-sulfometaksazol, amksisilin-clavulonik asit bunlar arasındadır. Ciprofloxacin fistülsüz Crohn hastalarında ve fistülü Crohn hastalarında kullanılmıştır. Günde 1-1,5 gr gün dozda 3 ay kadar fistül tedavisinde kullanıldığında bir miktar fayda sağlamakta ancak ileri zamanlarda rekürrens görülebilmektedir. İlaç tekrar başlandığında ise yine fayda alınabilmektedir. Ciprofloxacinin uzun süreli kullanımında tendinit ve tendon rüptürleri görülebilir.
Azothiopurine veya 6MP Bu ilaçların fistüllü Crohn hastalığında kullanılmasıyla ilgili yapılan çalışmalar plasebo kontrollü olarak yapılmıştır. İlacın etkinliği 2-4 ayda başlamakta maksimum sekiz ayı bulabilmektedir. Tedavi alan kişilerin %34 kadarında fistül kapanmıştır. İlacı kulanmaya devam edenlerde fistülü kapalı kalmaktadır. İlacı bırakanların ise çok az bir kısmında fistülü kapalı kalmakta çoğunluğunda fistül tek rastlanmaktadır. Bu ilaçların uzun süreli kullanımında güvenli olduğu neoplazi gelişiminin belirgin olmadığı söylenebilir. Öte yandan erken dönemdeki komplikasyonları döküntü lökopeni ve akut pankreatit gibi etkiler görülebilir. thiopurine methyltransferase eksikliği olan kişilerde lökopeni girişebileceğinden dolayı başlangıçta hastalarda yakın takip etmek gerekir.
Metotreksat Fistüllü hastalarda azothiopurine cevap alınamadığında haftada 25 miligram intra müsküler metotreksat fistül tedavisinde kullanılabilir. Başarı oranı %25-35 civarındadır. Kümülatif doz miktarına bağlı olarak karaciğer toksisitesi akılda tutulmalıdır.
Metotreksat ve azothiopurine cevap vermeyen hastalarda monoklonal anti TNF antikoru infiliximab (remicade) denenebilir. Remicade 0, 2, 6 haftalarda beş mg/kg dozunda infüzyon yapılır. Daha sonra her sekiz haftada bir infüzyon devam edilir. Bu şekilde fistüllü Crohn hastalarında yapılan bir çalışmada yaklaşık 40 hafta devam edilen tedavi sonunda vakaların üçte birinde fistül kapanması devam etmiştir. İnfliximab kullanmakla fayda görmeyen hastalarda ise siklosporin kısa süreli ve intravenöz olarak denebilir.
medikal tedaviye cevap vermeyen hastalarda cerrahi tedavi devreye girer.
İlgili Kelimeler Listesi: crohn hastalığı, crohn nedir, crohn hastalığı belirtileri, crohn hastalığı tedavisi, crohn hastalığının cerrahi tedavisi, İBH, inflamatuvar barsak hastalıkları, ülseratif kolit, steroid, 5 asa, imuran , azothiopurine, fistül, perianal fistül, perine fistüllü crohn, hiperbarik oksijen
Not:  Aşağıdaki mavi linklerden ilgili kelimeler için tek tıkla site içi arama yapabilirsiniz..
Bu yazıyı yazan Doktora ulaşım bilgileri:
 |
Prof. Dr. Yusuf AKCAN
Gastroenteroloji Uzm.
Ozel Istanbul Onkoloji Hastanesi
Tel. : 0 530 286 29 80
Tel. : 0 532 652 52 06
Cevizli Mah. Toros Cad. No : 86 PK:34846 Maltepe / Istanbul
( Gulsuyu Metro duragi karsisi)
|
İlgili Kelimeler Listesi: crohn hastalığı, crohn nedir, crohn hastalığı belirtileri, crohn hastalığı tedavisi, crohn hastalığının cerrahi tedavisi, İBH, inflamatuvar barsak hastalıkları, ülseratif kolit, steroid, 5 asa, imuran , azothiopurine, fistül, perianal fistül, perine fistü
Not: Aşağıdaki linklerden ilgili diğer
konuları
okuyabilir,
mavi
linkler
hızlı
site içi
arama
yapabilirsiniz
|